ZİLE ADLİYESİ
Covid 19 Salgını ile Mücadele Kapsamında Alınan Önlemler

B A S I N     A Ç I K L A M A S I

2019 yılının Aralık ayında Çin'in Vuhan eyaletinde görülen ve tüm dünyaya yayılan COVİD-19 isimli salgın hastalığının bulaşma derecesinin artması üzerine "pandemi" ilan edilmiştir. Bu salgın tüm ülkelerde olduğu gibi maalesef ülkemizde de görülmüş ve toplum sağlığı açısından da her geçen gün artan şekilde tehdit oluşturmaktadır. Koronavirüs salgınının bulaşma riskini azaltmak amacıyla bir çok tedbir alınmıştır.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 13/03/2020 tarihli 66836956-010.07.01-E.12362 idari izin konulu yazısı çerçevesinde, bir kısım personelin özellikle arz eden rahatsızlıkları (Kronik hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları, Kalp-Damar hastalıkları, üst solunum yolu rahatsızlıkları, engelli personel, süt izni kullanan personel vs) gözetilerek izin kullanmalarına imkan tanınmıştır.

Bilim kurulu tavsiyeleri doğrultusunda koronavirüse karşı alınan tedbirler neticesinde adliyelerdeki insan sirkülasyonu önemli oranda azaltılmıştır.

Alınan tedbirler doğrultusunda;

1-Zile Adliyesinin ve Zile M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun tüm birimlerine dezenfekte işlemi uygulanmıştır.

2-Adliye ve Ceza İnfaz Kurumunun giriş bölümlerine el dezenfektanı yerleştirilmiş olup, ayrıca girişlerde ateş ölçer ile herkesin ateşi ölçülmüştür, ölçülmeye devam edilmektedir.

3-Tüm personele tek kullanımlık cerrahi maske ve eldiven dağıtılmıştır.

4-Bir kısım personelin özellik arz eden rahatsızlıkları gözetilerek izin kullanmalarına imkan tanınmıştır.

5-Sosyal izolasyonun sağlanması ve zorunlu hizmetlerin yürütülmesi amacıyla asgari düzeyde personel bulundurularak adalet hizmetlerinin yürütülmesi hedeflenmiştir.

6-Ceza İnfaz Kurumunda avukat ziyareti dahil bütün görüşmeler, ceza infaz kurumunda kalanların özel izin hakları, hastalık ve güvenlik durumlarının dışında bir ceza infaz kurumundan bir başka kuruma yapılan nakiller, birden fazla koğuşla birlikte yapılan toplu faaliyetler, ceza infaz kurumlarında aile görüşme odalarının kullanımı ertelenmiştir.

7-Ceza İnfaz Kurumuna giren personel dahil herkesin girişte ateş ölçer ile ateşlerinin ölçülmesi, kurumların faaliyetlerinin devamını sağlayacak şekilde gerekli tedbirlerin alınması ve zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla, başta okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın personelin yıllık izin taleplerinin karşılanması, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izinleri kullandırılmıştır.

8-Dışarıdan gelen kişilerle temasta bulunan personele kişisel koruyucu ekipman ve malzeme (eldiven, gözlük ve maske vb) kullandırılmıştır.

9- Hükümlü ve tutuklularla temas etme olasılığı bulunan cezaevi personeli ikametlerine gönderilmeyerek dış dünya ile temasları en aza indirgenmiş, başka bir alanda izole edilmişlerdir.

10-El ve vücut teması bulunan alanların, su ve deterjan ile günlük, ıslak zeminler (wc, banyo, lavabo ve mutfak tezgahları) ise çamaşır suyu ve deterjanla periyodik olarak temizlenmektedir.

11-Gerekli tedbirlerin en üst seviyede alınmasını sağlamak amacıyla tüm taşıtların, araç-gereçlerin, koğuşların, koridorların, yemekhanelerin, yatakhanelerin, mahkum kabul biriminin, ziyaretçi mahallerinin, bireysel ve grup çahşma salonlarının, dersliklerin, seminer salonları ve büroların, tuvalet ve banyoların, telefon kulübelerinin, telefon ahizelerinin, kapı kollarının, turnike ve X-Ray geçişlerinin ve diğer tüm ortak alanların dezenleksiyonunun sağlanarak, kapalı ortamlar sık sık havalandırılmaktadır.

12- Ceza infaz kuramlarındaki tüm koğuşlarda çamaşır suyu ve kişisel temizlik için sıvı sabun bulundurulmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ZİLE CUMHURİYET BAŞSAVCISI